آخرین خبرها

فیلم تنت TENET – نولان فراتر از یک نابغه

فیلم تنت TENET - کریستوفر نولان فراتر از یک نابغه

فیلم تنت TENET – نولان فراتر از یک نابغه

 

سینمای نولان نیازی به معرفی ندارد. کسانی که اهل دیدن فیلم هستند حتما نولان و سینمای او را خوب می شناسند. کارگردانی که کم کار می کند ولی هر فیلمی که می سازد دنیایی از ناگفته ها و ناشنیده ها را به مخاطبان اهدا می کند.

فیلم تنت TENET آخرین شاکار این کارگردان نابغه است که با خلق این اثر، یک مرتبه فراتر از نولان نابغه همیشگی ظاهر شد. فیلمی که کل ذهن بیننده را درگیر می سازد و از مباحثی صحبت به میان می آورد که بیننده یا تا کنون نشنیده و یا اگر شنیده باشد هم تا حالا به این صورت درک نکرده است. به راستی که بعد از تماشای این فیلم دو و نیم ساعتی می توان لقب کارگردان نابغه تکرارناپذیر را به نولان داد…

 

خط کلی داستان فیلم تنت

در این فیلم دو مامور و جاسوس حرفه ای را می بینیم که با همکاری همدیگر سعی دارند از وقوع جنگ جهانی سوم و اتمام جهان هستی جلوگیری کنند. این دو فرد برای رسیدن به هدفشان مجبورند تا لحظه آخر از کشته شدن فردی که می خواهد جهان را نابود کند جلوگیری کنند و در نهایت تا اینکه در زمان مشخص او را از بین ببرند…

 

مفهوم داستان فیلم تنت

اما این داستان فیلم داستان ظاهری است و در پس آن، نولان به بیان بسیاری از مطالبی می پردازد که شاید کمتر کسی درکش کند…

نکته اول:

نولان برای ساخت این فیلم کلا از مباحث فیزیکی بهره برده است و یکی از مباحثی را که مطرح می کند این است که حرکت بر روی بُعد زمان دقیقا مثل حرکت بر روی بُعد مکان می تواند در گذشته و حال و آینده اتفاق بیوفتد. حال آنکه همه باور داریم که در بُعد زمان، نمی توان به گذشته حرکت کرد. ولی نولان یافته های جدید علم فیزیک را در این فیلم به تصویر می کشد…

ما در این فیلم پیوسته شاهد هستیم که شخصیت های فیلم در حال رفت و آمد بین زمان های گذشته و حال و آینده است… شاید درکش خیلی سخت باشد ولی مثلا اگر پانصد سال پیش به مردم می گفتند که در آینده قرار است که مردم به راحتی با هواپیما سفر کنند یا با آنور دنیا با تلفن حرف بزنند و یا به سیارات دیگر بروند صد درصد همه می خندیدند و البته چیزی هم متوجه نمی شدند… نولان دقیقا شجاعانه مبحثی از علم فیزیک را به تصویر می کشد که کسی نمی تواند درک کند…

نکته دوم:

نولان با حرکت بر روی بُعد زمان از وقوع جنگ جهانی سوم جلوگیری می کند… اما این یک تصویر نمادین از این فکت مهم فیزیک است. او خواسته نشان بدهد که با درک این پدیده مهم می توان وقوع یا احداث بسیاری از مسائل را که در زمان کنونی برای ما اعجاب انگیز است را پاسخ داد. برای مثال ساخت اهرام ثلاثه مصر را که جزو عجایب ما هست… به همین خاطر است که نقش اصلی را یک بازیگر سیاه پوست انتخاب کرده است… در حقیقت گریزی زده است به نسل اولیه انسان ها و پیدایش نسل های بعدی که از اختلاط ژن ها به وجود آمده اند.

نکته سوم:

وجود یک بازیگر هندی که شاید این تصور برای ما پیش بیاید که هندی یا غیر هندی بودن این بازیگر چه تاثیری در روند داستان فیلم داشته؟؟!! باید بگم که اتفاقا باز این انتخاب نبوغ نولان را به تصویر می کشد البته به دو دلیل: اول اینکه هند مهد تفکرات روحانی و سیر و سلوک معنوی است، نولان به صورت ضمنی با انتخاب بازگر هندی داره به بیننده کمک می کنه که برای درک این پدیده حرکت در بُعد زمان بهتر است که احساسش کند. چیزی که چند بار در فیلم گفته میشه (به جای درک کردن احساسش کن). دلیل دوم اینکه خواسته بگوید مثال های شهودی زیادی از این پدیده در کشورهای آسیایی رخ داده و وجود دارد که ما امروز به عنوان عجایب آنها را می شناسیم.

نکته چهارم:

ما در این فیلم نباید دنبال قهرمان و ضد قهرمان بگردیم… چون اگر چه شکل ظاهری فیلم در رابطه با جلوگیری از وقوع یک جنگ است. اما بحث فراتر از این است. در حقیقت نولان کشمکش ها درونی انسان ها با خودشان را به تصویر کشیده است. خواسته بگوید که هر آنچه در پیرامون ما اتفاق افتاده یا می افتد به دلیل زیاده خواهی های خود ماست.

نکته پنجم:

شاید رفتار و برخوردهای شخصیتها ربات مانند به نظر برسد. اما نولان خواسته نشان بدهید که هر چه علم پیشرفت کند و میزان تواناییها افزایش پیدا کند منطق بر احساس غلبه خواهد کرد. چیزی که در آخر فیلم شاهدش هستیم…

نکته ششم:

در آخر فیلم با یک سورپرایزی روبرو می شویم و آن اینکه در حقیقت این شخصیت اصلی است که با استخدام همکار و توانایی حرکت در بُعد زمان، به گذشته بر میگردند و از وقوع یک اتفاقی جلوگیری می کنند و یا موجب یک اتفاق دیگر می شوند… در حقیقت نولان با زیرکی نشان داده که چیزی به نام موجودات فرازمینی وجود ندارند. بلکه این خود ما انسان ها هستیم که در آینده از لحاظ علمی به قدری پیشرفت می کنیم که با توانایی حرکت به زمان گذشته می توانیم خیلی از کارها را انجام بدهیم. کارهایی که نتایجش را فقط امرور ما می بینیم و به عنوان عجایب می شناسیم.

نکته هفتم:

نولان با شجاعت و شهامت بی نظیرش برای اولین بار پرده از مراکز تحقیقاتی بزرگ مخفی دنیا که به نام شهرهای زیرزمینی معروف هستند بر میدارد و در مورد شهرهای شماره ۱۲ و ۵۱ سخن به میان می آورد…

 

بحث آخر

این فیلم که بر اساس مباحث علم فیزیک ساخته شده، اگر یک هزارم درصد هم درست باشد و یا بهتر است بگویم که اگر بتوانیم این پدیده فیزیکی را درک کنیم، به راحتی می توان به خیلی از مسائل پاسخ داد.

به نظرم این فیلم برای عموم ساخته نشده و فقط برای به تصویر کشیدن نتایج پروژه های انجام گرفته یا در حال انجام در موسسه های تحقیقاتی بزرگ و زیر زمینی ساخته شده است. فیلمی که بعد از دیدنش باید به فکر در مورد خیلی از مسائل پرداخت…

 

دکتر مهدی نباتی

 

دکتر مهدی نباتی مدرس شیمی کنکور و دبیرستان متخصص شیمی آلی سنتز و فرمولاسیون دارو و طراحی دارو و محصولات آرایشی بهداشتی
فیلم تنت TENET – کریستوفر نولان فراتر از یک نابغه

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت × = 35