آخرین خبرها

چرا یک مقاله ریجکت (رد) می شود؟

آشنایی با دلایل اصلی ریجکت شدن یک مقاله

۹ دلیل اصلی ریجکت یک مقاله

 

هر مقاله ای بعد از ارسال به مجله، در پروسه داوری قرار گرفته و در نهایت یا پذیرفته می شود و یا مورد تائید قرار نگرفته و ریجکت می شود. اگر مقاله شما قبل از قرار گرفتن در پروسه داوری، ریجکت فوری شود احتمالا موضوع مقاله شما متناسب با اسکوپ مجله نبوده و در نتیجه از سوی سردبیر مجله رد شده است. در نتیجه بایستی مقاله خود را به یک مجله مناسب بفرستید. اما اگر مقاله شما از سوی داوران مجله ریجکت شود، می توانید بعد از اصلاح و رفع مشکل مقاله با توجه به علت ریجکت آن، دوباره مقاله خود را در همان مجله و یا مجله دیگری سابمیت کنید. در واقع شما با بررسی علل ریجکت مقاله می توانید در مقالات بعدی مانع از تکرار چنین مشکلاتی بشوید. البته باید توجه داشته باشید که ریجکت شدن مقاله شما به هیچ عنوان بدین معنی نیست که مقاله شما فاقد ارزش علمی است.

 

دلایل ریجکت مقاله در مجلات علمی پژوهشی

  1. یک دلیل بسیار رایج قرار نگرفتن مقاله شما در اسکوپ آن مجله است. لذا در انتخاب مجله مرتبط با مقاله خودتان باید دقت و حوصله بسیار زیادی خرج دهید و یا آن را به افراد مجرب بسپارید.
  2. دلیل دیگر می تواند جذاب نبودن موضوع مقاله برای مجله باشد که اصلا موضوع مقاله شما برای آن مجله و حتی خوانندگان آن جذاب نباشد و با دیگر مقاله های چاپ شده مجله تضاد داشته باشد و یا حتی هم گروه نباشد. در نتیجه فوراً بعد از بررسی اولیه سردبیر و داور مجله رد می شود که این مورد بیشتر در مورد مجلات تخصصی علمی پژوهشی روی می دهد.
  3. نحوه نگارش تخصصی مقاله و همچنین نحوه ترجمه تخصصی آن برای داوران مجلات علمی پژوهشی بسیار دارای اهمیت زیادی هست و یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در نحوه امتیاز دهی و در عین حال یکی از دلایل رایج ریجکت مقاله در مجلات علمی پژوهشی از لحاظ ضعف محتوایی و یا ترجمه می باشد. البته باید اشاره نمود که اگر سطح ترجمه یا نگارش در سطح قابل قبولی باشد به شرط ویرایش مقاله بوسیله یک متخصص زبان نیتیو بعضا پذیرش با اصلاحیه صادر می شود.
  4. پرداختن به مقوله ها و حوزه های تکراری که قبلا مقالات بسیاری در آن به چاپ رسیده است نیز یکی دیگر از دلایل ریجکت مقالات علمی پژوهشی می باشد. لذا سعی کنید تا جاییکه امکان دارد به موضوعات جدید و به روز بپردازید.
  5. یکی دیگر از عمده دلایل ریجکت مقاله از مجلات علمی پژوهشی خارجی نداشتن چارچوب و روند مشخص برای مقاله می باشد. بدین معنی که تفسیر و توضیح مقاله تان نه آنقدر کم باشد که موجب نامفهوم بودن مقاله شود و نه آنقدر بیش از اندازه  باشد که موجب بی حوصلگی خواننده و داوران مجله شود. البته اگر به این دلیل نیز مقاله شما ریجکت شود نگران نباشید زیرا می توانید با اصلاح و رفع مقاله مجددا مقاله ارزشمندتان را برای مجله سابمیت نمایید.
  6. از دیگر دلایل رایج ریجکت مقاله، ناقص بودن مقاله می تواند باشد. برای مثال اینگونه مقالات عمدتاً شامل مشاهدات مولف می‌باشند بدون اینکه نتیجه گیری علمی و دقیقی از انها انجام شده باشد. یعنی مقاله صرفاً یک مقاله توصیفی است.در یک مقاله علمی باید به یک دستاورد دست یافت پس نتیجه گیری خوبی داشته باشید
  7. بعضا مقالات بدلیل ایرادات روش شناختی ریجکت می شوند. منظور از ایرادات روش شناختی نیز این است که نویسنده مقاله مرتکب اشتباهاتی در تجزیه و تحلیل داده‌ها و روش انجام پژوهش شده است. برای مثال، در یک پژوهش فرد به جای استفاده از آزمونهای آماری دقیقتر موجود، از آزمونهای آماری با ریسک بالا استفاده نموده است. و یا در مثالی دیگر، فردی که به انجام یک پژوهشی آزمایشی مبادرت کرده، در فرآیند پژوهش گروه ملاک یا مقایسه‌ ای را پیشنهاد نداده است.
  8. اگر قسمت بحث و نتیجه گیری مقاله ارتباط معناداری با سایر قسمت‌های مقاله نداشته باشد می تواند دلیلی برای ریجکت آن از مجله علمی پژوهشی داخلی باشد. معمولاً بحث و نتیجه‌گیری می‌بایست در راستای بیان مساله مقاله تعیین شود. به این معنا که قسمت بحث و نتیجه‌گیری مقاله می‌بایست به روشنی به سوالی که نویسنده در بخش بیان مساله کرده است پاسخ دهد و توسط پژوهش‌‍‌هایی که در بیان مساله ارایه شده مقایسه شود و نکات جدید به دست آمده در این پژوهش را نمایان سازد. نگارش این قسمت از مقاله بسیار پیچیده بوده و اغلب مقالات به خاطر ضعف در همین قسمت ریجکت می‌شوند.
  9. گاها مواردی هم پیش می آید که مجله به دلایلی غیر از ضعف محتوایی یا ترجمه ای مقاله ای را ریجکت می نماید که این قبیل موارد احتمالا به سیاستهای داخلی مجله مربوط می شود.امکان دارد دلایل سیاسی در این امر دخیل باشد. گاهی بدون هیچ برهان علمی مقاله را رد می کنند و حتی بعد از انجام اصلاحات و رفع مشکلات مطرح شده (که اکثراً مشکلات از متن انگلیسی گرفته می شود نه ایراد علمی) هنوز حاضر به انتشار آن مقاله نیستند. این مشکل معمولاً برای مقالات ارسال شده از سوی محققین ایرانی به ژورنالهای آمریکایی و اروپایی رخ می دهد.

در آخر باید خاطر نشان نماییم که بسیاری از محققین مطرح جهان هستند که مقاله آنها برای چندین بار از سوی سردبیر مجلات ریجکت شده است ولی آنها به دلیل واقف بودن به ارزش پذیرش مجلات علمی پژوهشی خود و اینکه روزی مقاله شان مورد ارجاع سایر مقاله ها و محققان باشد، دست از تلاش نکشیده اند. پس با یک بار ریجکت شدن مقاله خود نامید نشوید و مطمئن باشید که با کمی تلاش نهایتا موفق به چاپ مقاله خود خواهید شد.

 

چگونه یک مقاله رترکت (Retract) می شود؟

2 نظر

  1. تشکر بابت توضیحات خوبی که دادین. ای کاش روش صحیح نوشتن مقاله رو هم توی سایتتون قرار بدین

    • درود نعیم جان
      قبلا جزوه آموزش کامل مقاله نویسی برای دانلود توی سایت قرار گرفته و میتونین استفاده کنین.

      موفق باشین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سی دو − سی یک =