وقت ناهار است، صف طویلی جلوی برگری کرووارزیوا (krowarzywa) شکل گرفته؛ اینجا بهترین برگرفروشی شهر است. از دانشجویان تا خانواده ها و حتی افرادی با لباسهای مخصوص بیزینس، در صف ایستاده اند تا معروفترین برگر شهر را بخورند، برگری که تبلیغات آنلاین آن را دیده اند. تصور رایج شما باید این باشد که انها در این برگرفروشی قرار است یک تکه گوشت یا دست کم سوسیس بخورند. اما خبری از این چیزها نیست. واژه ای که به عنوان نام برای این برگر فروشی انتخاب شده به معنای گاو زنده است. در این واژه به طور خلاصه گفته میشود که همه چیز با سبزیجات طبخ خواهد شد و خبری از گوشت حیوانات نیست. برگرها هم همگی گیاهی هستند. معروفترین غذای این برگرفروشی هم نوعی برگر است که از پروتئین به دست آمده از گندم حاصل میشود و جایگزین بسیار خوبی برای گوشت به شمار می آید.
کرووارزیوا در حقیقت یک رستوران زنجیره ای است که ۵۰ شعبه مختلف برای گیاه خواری دارد. البته آنقدر هم گیاهخوار برای این رستورانها وجود ندارد اما رستورانها خودشان را آماده می کنند. برخی از افراد به لحاظ اعتقادی هیچ مشکلی با خوردن گوشت ندارند و مذهب هم آنها را از خوردن گوشت منع نمیکند. با این حال چون غذاهای گیاهی را بیشتر دوست دارند به آن روی می آورند. سرآشپز رستوران کرووارزیوا معتقد است تعداد زیادی از مشتریانش گوشت هم میخورند اما این مسئله اصلا او را نگران نمیکند و میداند که در مسیر درستی پیش میرود. از نگاه او برخی افراد گوشت نمیخورند و به جای آن گیاه میخورند صرفا به این خاطر که احساس میکنند مد شده یا حتی به این خاطر که غذای گیاهی را دوست دارند. هیچ کدام از این موارد نیز از نگاه او نگران کننده نیست. به هرحال گیاهخواری یک انتخاب است. شاید فردی امسال تصمیم بگیرد گیاهخوار باشد و سال آینده دوباره به خوردن گوشت نیز روی بیاورد.
علاقه به غذاهای گیاهی بیشتر در کشورهای ثروتمند و در میان افراد پولدار مشاهده میشود. سلبریتیها یا مشاهیری که ادعا میکنند گیاهخوار شده اند در جهان کم نیستند: بیل کلینتون، ال گور، سرنا و ونوس ویلیامز، لویس همیلتون، مایک تایسون، بیانه و بسیاری دیگر از مشاهیر ادعا میکنند که به گیاهخواری روی آورده اند. در آمریکا کاشت محصولات کشاورزی حسابی رونق گرفته چون افراد بیشتری متقاضی این قبیل خوراکیها هستند. چیز عجیبی هم به نظر نمیرسد. ۲۰ درصد از افراد آمریکایی تا ژوئن ۲۰۱۸ گیاهخوار شدند. این رقم بسیار بالاست و به نظر میرسد رشد سریعی هم داشته باشد.
حرکت به سوی وگانیسم
مک دونالد هم این روزها مک وگان یا همان ساندویچهای مخصوص گیاهخواران را میفروشد. این جریان به ویژه در اسکاندیناوی طرفدار زیادی پیدا کرده است. بسیاری از تولید کنندگان بزرگ گوشت در جهان به فکر افتاده اند و تصمیم گرفته اند تغییراتی در کسب و کار خود ایجاد کنند که به سمت گیاهخواران هم مایل شود. در واقع گیاهخواری رفته رفته نوع کسب و کارها را هم تغییر میدهد.
برخی افراد توجه زیادی به گیاهخواری نشان میدهند. این مسئله در سیلیکون ولی نیز به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته است. یعنی پای استارتاپها هم به میان آمده است. بخشی از آنها روی قضیه سلامتی مردم مانور میدهند. برخی دیگر هم به مسائل زیست محیطی اشاره میکنند مثلا تعداد کمتری گاو از بین برود یا امثال اینها. اما این مسئله بیشتر در کشورهای توسعه یافته مشاهده میشود که تاثیرات خوبی هم داشته؛ در کشورهای فقیر مردم هنوز درگیر مسائل دیگری هستند. بسیاری از کسانی که وارد کسب و کار گیاهخواری شده اند ادعا میکنند مردم روزی بابت این جریان از آنها سپاس گذاری خواهند کرد چرا که به بهبود وضعیت سلامت و محیط زیست کمک کرده اند. جریان گیاه خواری به همین شکل ادامه پیدا خواهد کرد و در قالب مکتب وگانیسم (گیاه خواری گرایی) به اوج خود خواهد رسید. آن وقت باید دید مردم چه اندازه به این جریان به عنوان یک مکتب و جریان فکری وفادار خواهند ماند و تا چه اندازه حافظ جان حیوانات و نگه دارند محیط زیست خواهند شد.
سلام
چه جالب… من نمیدونستم که چنین مکتبی هم هست!!!
تشکر از سایت شیمیدان ایرانی
درود حسین عزیز
امیدواریم که از مطالب سایت استفاده کامل برده باشید
موفق باشید