منظور از رترکت مقاله چیست؟
مقالات علمی بارها و بارها توسط داوران علمی مجله قبل از اینکه چاپ شوند مورد بررسی دقیق قرار میگیرند. علی رغم این بررسی، احتمال وجود دارد که بعد از چاپ مقاله و به اصطلاح آنلاین شدن آن در وب سایتها و پایگاههای داده مهم، اشکالاتی در مقاله وجود داشته باشد. برخی اشکالات کوچک هستند مانند اشتباه در آدرس ایمیل نویسنده مسئول یا نام هریک از نویسندگان. اما برخی اشکالات دیگر وجود دارند که اعتبار مقاله را زیر سوال میبرند و لازم است که مقاله باز پس گرفته شود. باز پس گیری یا همان Retraction روشی است که به خوانندگان مقاله هشدار میدهد که گرچه مقاله چاپ شده است اما محتوای آن اشکالات اساسی دارد و دیگر سندیت و اعتبار لازم را ندارد. باز پس گیری مقاله رخدادی طبیعی و بخشی از فرآیند چاپ مقاله است و مجلات معتبر میبایست مقالاتی که بعد از چاپ دارای اشکالات عمده هستند را باز پس دهد یا به اصطلاح Retract نماید. در حقیقت وقتی مجله، مقالهای را ری ترکت (Retract) میکند به این معنی نیست که قصد دارد نویسندگان آن مقاله را تنبیه کند، بلکه هدف اصلی جلوگیری از رخداد اشتباه و خطا در ساحت علم است. ری ترکت شدن مقاله صرفاً بازگشت به صفر است، به این مفهوم که مقاله اینبار بعد از مرحله چاپ ریجکت میشود.
مقالات تنها زمانی ری ترکت یا باز پس فرستاده می شوند که خطاهای جدی دارند و نمیتوان این خطاها پوشش داد. بر اساس نظر کمیته اخلاق نشر، ادیتور مجله میبایست زمانی مقالهای را ری ترکت نماید که:
الف) شواهدی مبتنی بر این داشته باشند که یافتههای مقاله چه به صورت عامدانه (مانند دیتاسازی) و چه به صورت غیرعامدانه (اشتباه اساسی در محاسبات) از طرف نویسنده یا نویسندگان مخدوش شده است و غیرقابل اتکا هستند.
ب) یافتههای این مقاله قبلاً در جای دیگری چاپ شدهاند؛ در این شرایط یافتههای کنونی مقاله هیچ تفاوتی با یافتههای قدیمی ندارد. مثلاً ارایه یک روش درمانی جدید برای درمان یک بیماری. که بعد از چاپ مشخص میشود این روش درمانی در مقاله دیگری قبلاً منتشر شده است.
ج) مقاله یک سرقت علمی است.
د) محتوای مقاله گزارشی از یک کار غیر اخلاقی است.
خیلی جالبه. تا حالا راجب رترکت نشنیده بودم
درود منصور عزیز
از مقالات دیگه سایت هم در همین رابطه استفاده کنین.
موفق باشید