آموزش خصوصی شیمی با بهترین استاد شیمی کنکور تهران
نمونه سوال امتحانی شیمی دهم مدرسه دخترانه امام صادق تهران
در اثر عبور جریان الکتریکی، ترکیب شیمیایی MnO به یون های پایدار تجزیه می شود. در یون منگنز حاصله چند الکترون در زیرلایه با عدد کوانتومی فرعی ۳ موجود است؟
پاسخ:
دانش آموزان عزیزم اگر به ترکیب MnO به دقت نگاه کنیم می بینیم که این ترکیب یک ترکیب یونی است که از داد و ستد الکترون بین کاتیون منگنز و آنیون اکسید ایجاد شده است. و از آنجایی که می دانیم در ترکیبات یونی موقع نوشتن فرمول های شیمیایی، بارهای کاتیون و آنیون جابجا می شود و به عنوان زیرنویس نوشته می شود.
حالا در این ترکیب می بینیم که تعداد هر کدام از عناصر اکسیژن و منگنز در فرمول تجربی برابر ۱ است و از طرفی می دانیم که بار اکسیژن ۲- می باشد پس بار منگنز نیز ۲+ بوده که با هم ساده شده و به صورت ۱ در آمده اند.
حالا باید آرایش الکترونی یون +۲۵Mn2 را بنویسیم:
برای نوشتن آرایش الکترونی یون منگنز ۲ بار مثبت باید ۳ قاعده اساسی (قاعده کلچکووسکی – اصل آفبا – اصل پایداری اوربیتال های پر و نیمه پر) را مد نظر قرار دهیم. لازم به ذکر است که تمامی این قواعد کنکوری در مقالات قبلی به طور کامل توضیح داده شده است. حتما ان مقالا را مطالعه کنید.
۱s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d5
حالا سوال پرسیده که چند الکترون در زیرلایه با عدد کوانتومی فرعی ۳ موجود است؟؟ خب دانش آموزان عزیزم زیرلایه با عدد کوانتومی (l) 3 همان زیرلایه f است. اگر به آرایش الکترونی دقت کنیم می بینیم که هیچ الکترونی در این زیرلایه وجود ندارد.
پس جواب صفر الکترون است.
تدریس خصوصی و گروهی شیمی دهم و یازدهم و دوازدهم در تهران