آموزش جامع شیمی کنکور کلاس آنلاین دکتر مهدی نباتی
مدرس آنلاین شیمی کنکور مدرس آنلاین شیمی کنکور مدرس آنلاین شیمی کنکور مدرس آنلاین شیمی کنکور مدرس آنلاین شیمی کنکور
یکی از مباحث بسیار مهم درس شیمی پایه دهم مبحث اکسیدهای فلزی و اکسیدهای نافلزی است که به دو صورت در سوالات کنکور مطرح می شوند. یا در سوالات ترکیبی در یکی یا دو گزینه مطرح می شوند و یا از واکنش ها آن ها با آب، در مسائل استوکیومتری و مسائل اسیدها و بازها استفاده می شود.
در مقاله قلی، به طور کامل، نکات تحلیلی و کنکوری اکسیدهای فلزی آموزش داده شد. در این مقاله به بررسی نکات کنکوری اکسیدهای نافلزی می پردازیم.
نکات کنکوری اکسیدهای نافلزی
نکته اول: به اکسیدهای نافلزی مانند ترکیب معروف کربن دی اکسید CO2 اکسیدهای اسیدی نیز می گویند. چون در اثر واکنش اکسیدهای نافلزی با آب، ترکیبات اسیدی تولید می شود و باعث می شود که pH محلول های حاصل کمتر از ۷ باشد.
برای مثال در اثر واکنش اکسیدهای نافلزی گوگرد دی اکسید و گوگرد تری اکسید در آب، به ترتیب ترکیبات اسیدی H2SO3 و H2SO4 ایجاد می شود.
SO2 + H2O → H2SO3
SO3 + H2O → H2SO4
نکته دوم: اغلب اکسیدهای نافلری در آب حل می شوند و ترکیبات اسیدی تولید می کنند، به همین خاطر به آن ها اکسیدهای اسیدی نیز می گویند. ولی برخی از ترکیبات مانند کربن مونو اکسید CO، نیتروژن مونو اکسید NO و دی نیتروژن مونو اکسید N2O در آب حل نمی شوند، به همین خاطر جزو اکسیدهای اسیدی محسوب نمی شوند.
نکته سوم: کربن دی اکسید بر خلاف کربن مونو اکسید در آب حل شده و ترکیب با خاصیت اسیدی تولید می کند و رنگ کاغذ pH را سرخ می کند.
نکته چهارم: ترکیب اسیدی حاصل از واکنش کربن دی اکسید با آب، ترکیب کربنیک اسید H2CO3 می باشد.
نکته پنجم: با افزایش مقدار کربن دی اکسید موجود در هوا، بخش زیادی از آن در آب دریاها و اقیانوس ها حل شده و باعث اسیدی شدن آب شده و بنابراین زندگی موجودات زنده به خطر می افتد.
نکته ششم: کربن دی اکسید یک ترکیب خطی کاملا متقارن و غیر قطبی است و دارای ۱۶ الکترون ظرفیتی بوده که نصف آن اکلترون های پیوندی و نصف دیگر الکترون های غیر پیوندی می باشد.
تدریس خصوصی و گروهی شیمی کنکور و المپیاد در تهران