Breaking News

زندگینامه شادروان پروفسور مرتضی سهرابی

پروفسور مرتضی سهرابی

شادروان پروفسور مرتضی سهرابی

چهره ماندگار عرصه مهندسی شیمی ایران

شادروان استاد دکتر مرتضی سهرابی، عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، استاد تمام وقت دانشگاه صنعتی امیرکبیر و چهره ماندگار عرصه مهندسی شیمی کشور در سال ۱۳۲۴ در تهران متولد شد. وی تحصیلات خود را در رشته مهندسی شیمی تا سطح کارشناسی در دانشکده فنی دانشگاه تهران به اتمام رساند و در سال ۱۹۷۲ موفق به اخذ مدرک دکتری تخصصی مهندسی شیمی از دانشگاه برادفورد انگلستان شد و پس از آن در سالهای متمادی در دانشگاه تهران، دانشگاه صنعت نفت اهواز و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به تدریس بسیاری از دروس تخصصی مهندسی شیمی نظیر موازنه جرم و انرژی، ترمودینامیک مهندسی شیمی، سینیتیک و طراحی راکتورهای شیمیایی در تمام مقاطع دانشگاهی از مقطع کارشناسی تا دکتری، پرداخت.

پرورش صدها دانشجوی برجسته، تألیف و ترجمه دهها عنوان کتاب، چاپ و ارائه بیش از ۲۰۰ مقاله در نشریات معتبر علمی بین المللی و داخلی از جمله فعالیتهای علمی استاد سهرابی است.

مرحوم دکتر سهرابی از سال ۱۳۶۹ عضو پیوسته فرهنگستان علوم بود و مدتی ریاست گروه علوم مهندسی و ریاست شاخه مهندسی شیمی فرهنگستان را نیز بر عهده داشت. این استاد نمونه مهندسی شیمی کشور در سال ۱۳۸۰ به عنوان برگزیده نخستین همایش چهره ماندگار معرفی شد.

متاسفانه در تاریخ ۴ اسفند ۱۳۹۴ پروفسور سهرابی پس از تحمل یک دوره بیماری دار فانی را وداع گفت. دکتر سید احمد معتمدی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در مراسم تشییع پیکر پروفسور سهرابی گفت: پروفسور سهرابی تنها یک چهره دانشگاهی نبود بلکه وی یک چهره ملی نیز بود. دکتر سید احمد معتمدی افزود: پروفسور سهرابی فعالیت های مهمی در حوزه علمی و آموزشی داشت اما وی نه تنها از نظر علمی بلکه از از نظر اخلاقی نیز الگوی خوبی برای دانشجویان و جامعه دانشگاهی بود.

وی فقدان این عضو فرهنگستان علوم و چهره ماندگار علمی کشور را ضایعه ای برای جامعه دانشگاهی کشور توصیف کرد.

چیزی که بیش از همه پروفسور سهرابی را به عنوان استادی خاص در میان استادان مهندسی شیمی مطرح کرد، ترجمه های متعدد او از متون تخصصی این رشته بود که بسیاری از آنها جزو نخستین ترجمه های آن متون به فارسی به شمار میروند. از جمله آنها می توان ترجمه کتاب اصول بنیانی و مبانی محاسبات در مهندسی شیمی ویرایش چهارم، اثر دیوید هیمل بلاو در سال ۱۳۶۶، ترجمه کتاب مهندسی واکنشهای شیمیایی ویرایش سوم، اثر اکتاو لونشپیل و همراهی دکتر طاهره کاغذچی همسر محترم ایشان در ترجمه کتاب عملیات انتقال جرم ویرایش سوم اثر رابرت تریبال در انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر اشاره کرد.

About Iranian Chemist

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

+ یک = یازده