آموزش شیمی نهم با بهترین معلم خصوصی شیمی کنکور و المپیاد تهران
دانش آموزان عزیزم، سوالی که قرار است با هم تحلیل کنیم و نکات کلیدیشو یاد بگیریم سوال ۶۳ مرحله دوم آزمون سنجش پیشرفت تحصیلی دبیرستان های استعدادهای درخشان سراسر کشور سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ می باشد.
سوال ۶۳ شیمی آزمون تیزهوشان ۹۴
عامل اصلی در میزان نقطه جوش هیدروکربن ها، تعداد اتم هیدروژن و کربن است. هنگامی که تعداد اتم های هیدروژن و کربن مولکول ها برابر باشند، نقطه جوش به شکل مولکول بستگی دارد. هر چه مولکول ها بتوانند بیشتر به هم نزدیک شوند و به یکدیگر بچسبند، نقطه جوش بیشتری دارند. با توجه به این نکات کدام روند برای تغییرات نقاط جوش مولکول های زیر صحیح است؟
الف: B = C > D > A
ب: C > B > A > D
ج: C > B > D > A
د: B > C > D > A
پاسخ:
دانش آموزان عزیزم، این مبحث تعیین و مقایسه نقطه جوش ترکیبات شیمیایی یکی از مباحث مهم شیمی است که در همه آزمون های مهم تیزهوشان و کنکور سراسری مورد طرح سوال قرار می گیرد. لذا اینجا یک روش کنکوری به شما یاد می دهم که تا برای همیشه هر موقع سوال از این مبحث دیدید روی هوا بزنید!!!
عزیزان من برای بررسی و مقایسه نقاط جوش چند ترکیب شیمیایی همیشه بر اساس اولویت زیر پیش بروید. پس این ترتیب بررسی را حتما یاد بگیرید!!!
پیوند هیدروژنی – جرم مولی – قطبیت مولکولی – سطح مقطع مولکولی
حالا چون همه ترکیباتی که در سوال داده شده، از جنس هیدرو کربن هستند، پس گزینه های بررسی پیوند هیدروژنی و قطبیت مولکولی کنار می روند.
پس اول جرم مولی ترکیبات را مقایسه می کنیم و اگر جرم مولی ها یکسان شد، آن موقع می رویم سراغ بررسی سطح مقطع مولکولی…
پس ابتدا فرمول شیمیایی هر چهار ترکیب را می نویسیم:
فرمول ترکیب A برابر است با C6H14
فرمول ترکیب B برابر است با C9H20
فرمول ترکیب C برابر است با C9H20
فرمول ترکیب D برابر است با C8H18
بنابراین ترکیب A کمترین نقطه جوش را خواهد داشت و نقطه جوش ترکیب D بیشتر از A می باشد. و همچنین نقطه جوش هر دو ترکیب B و C هم بیشتر از آن دو خواهد بود. ولی چون جرم مولی دو ترکیب B و C با هم برابر است پس می رویم سراغ بررسی اولویت آخر یعنی بررسی سطح مقطع مولکولی ترکیبات…
عزیزان من، هر چقدر تعداد شاخه های فرعی یک ترکیب کم باشد به همان میزان طول زنجیر زیاد بوده و بنابراین مولکول ها در کنار هم چیدمان بهتری خواهند داشت پس نیروی بین مولکولی قویتر خواهد بود بنابراین نقطه جوش بالایی خواهد داشت.
ترکیب B چون تعداد شاخه های کمتری نسبت به ترکیب C دارد لذا نقطه جوش آن بیشتر خواهد بود.
پس ترتیب نقطه جوش ترکیبات B > C > D > A خواهد بود.
گزینه صحیح:
با توجه به تحلیل های انجام شده، گزینه د جواب صحیح برای این سوال تستی می باشد.
تدریس خصوصی شیمی تیزهوشان، دبیرستان، کنکور و المپیاد در تهران