آخرین خبرها

تست تالیفی نکته دار شیمی یازدهم – پلیمرها

نکات کنکوری شیمی دبیرستان و کنکور

تست تالیفی نکته دار شیمی یازدهم – پلیمرها

 

سوال:

به ترتیب در اتصال دو واحد منومر در پلی اتن، پلی استر و پلی آمید چند مولکول آب تولید می شود؟

الف) ۱ – ۲ – ۲

ب) ۰ – ۱ – ۱

ج) ۰ – ۲ – ۲

د) ۱ – ۱ – ۱

 

پاسخ:

دانش آموزان عزیز، به بهانه این تست چند نکته طلایی بهتون میگم که حتما یاد بگیرید. احتمال اینکه از این نکته ها سوال کنکور بیاد بالای ۹۵ درصد است. پس خوب یاد بگیرید:

نکته طلایی ۱ پلیمرها

ترکیباتی که دارای پیوند دوگانه دارند (مانند اتن، تترافلوئورو اتن – استیرن – وینیل کلرید – وینیل استات – سیانواتن) تحت فشار و دما و در حضور شرایط اسیدی، بازی، کاتیونی، آنیونی و یا رادیکالی پلیمر تشکیل می دهند. حال آنکه، پلی استرها و پلی آمیدها فقط در شرایط اسیدی تشکیل می شوند.

نکته طلایی ۲ پلیمرها

با اتصال دو واحد پیوند دوگانه به یکدیگر هیچ مولکول جانبی اعم از مولکول آب تشکیل نمی شود و واحدهای منومری مستقیما به هم متصل می شوند و فقط از اتصال آن ها پیوند دوگانه به پیوندهای یگانه تبدیل می شود.

نکته طلایی ۳ پلیمرها

با اتصال دو واحد در پلی آمیدها و پلی استرها یک مولکول آب ایجاد می شود. یعنی اگر n واحد منومر به هم متصل شوند به تعداد n-1 مولکول آب ایجاد خواهد شد.

نکته طلایی ۴ پلیمرها

پلی اتن ها به دو دسته راست زنجیر و شاخه دار وجود دارند. شاخه دار ها نسبت به راست زنجیرها چگالی و استحکام و قدرت بالایی دارند. ولی در کل، چگالی همه انواع پلی اتن ها کمتر از چگالی آب است.

نکته طلایی ۵ پلیمرها

در تشکیل پلی استرها، واحدهای سازنده (اسیدها و الکل ها) نمی توانند یک گروه عاملی داشته باشند. یعنی برای اینکه بتوانند پلیمر تشکیل دهند حتما باید دو و یا بیشتر از دو گروه عاملی داشته باشند. مانند دی اسیدها و دی اُل ها.

نکته طلایی ۶ پلیمرها

در تشکیل پلی آمیدها، واحدهای سازنده (آمین ها و الکل ها) نمی توانند یک گروه عاملی داشته باشند. یعنی برای اینکه بتوانند پلیمر تشکیل دهند حتما باید دو و یا بیشتر از دو گروه عاملی داشته باشند. مانند دی آمین ها و دی اُل ها.

نکته طلایی ۷ پلیمرها

پلی اتن ها پایداری بسیار بالایی دارند و واکنش پذیری آن ها مانند آلکان ها بسیار ناچیز است. حال آنکه، پلی استرها و پلی آمیدها به رطوبت، گرما و شرایط اسیدی یا بازی حساس هستند و دچار تخریب می شوند. مانند فرسوده و پوسیده شدن لباس های پلی استری در حضور رطوبت.

نکته طلایی ۸ پلیمرها

زیگلر و ناتا دو دانشمندی بودند که برای اولین بار پلی اتن های راست زنجیر با جرم مولکولی بالا را با استفاده از کاتالیزور فلزی تیتانیوم سنتز کردند و بابت آن جایزه نوبل گرفتند.

نکته طلایی ۹ پلیمرها

در پلی اتن ها، اگر فقط یک نوع ترکیب دارای پیوند دوگانه باشد، پلیمر تشکیل شده یک دست بوده و از اتصال n واحد مونومری ایجاد می شود. اما اگر ترکیبات دارای پیوند دوگانه مختلفی حضور داشته باشند، دیگر پلیمر تشکیل شده یک دست نبوده و منومرها به صورا نامنظم در کنار هم قرار می گیرند.

نکته طلایی ۱۰ پلیمرها

ولی در پلی آمیدها و پلی استرها، واحدهای منومری حداقل از دو نوع متفاوت بوده و این واحدها به طور منظم و یک در میان کنار هم قرار می گیرند.

 

گزینه صحیح:

با توجه به نکات طلایی ۲ و ۳ گزینه ب گزینه صحیح برای این سوال می باشد.

 

دکتر مهدی نباتی

 

دکتر مهدی نباتی مدرس شیمی کنکور و دبیرستان متخصص شیمی آلی سنتز و فرمولاسیون دارو و طراحی دارو و محصولات آرایشی بهداشتی
تدریس خصوصی شیمی در تهران

 

 

تدریس خصوصی و نیمه خصوصی شیمی دبیرستان و کنکور در تهران

 

حتما ببینید

دکتر مهدی نباتی - بهترین و برترین استاد شیمی کنکور، المپیاد و تیزهوشان ایران 09053190439 ایمو

شیمی کنکور نباتی – سوال ۸۶ کنکور تجربی تیر ۱۴۰۲ – استوکیومتری درصد بازدهی شیمی یازدهم

پاسخ سوال ۸۶ کنکور تجربی ۱۴۰۲ نوبت دوم دکتر مهدی نباتی – استاد شیمی کنکور …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

− سه = پنج