آخرین خبرها

نکات کنکوری اثر دما بر تعادل واکنش تجزیه دی نیتروژن تترااکسید به نیتروژن دی اکسید

کلاس های جامع تدریس خصوصی حضوری و آنلاین دبیر برند شیمی کنکور ایران

آموزش جامع تمام نکات حیاتی کنکور شیمی

دکتر مهدی نباتی – برترین دبیر شیمی کنکور ایران

جزوه جامع تمام نکات حیاتی کنکور شیمی جزوه مهمترین نکات کنکوری شیمی نکات شیمی کنکور آموزش کامل نکات شیمی کنکور جزوه شیمی کنکور نکات کلیدی شیمی کنکوری ها

مبحث تعادل ها از شیمی دوازدهم کنکور جزو مباحث بسیار سخت شیمی کنکور هست که هر سال بین ۳ تا ۵ سوال از این فصل مطرح می شود. سوالات این فصل هم مسائل تعادل را شامل می شود و هم تحلیلی. دقیقا همین قسمت تحلیلی این فصل هست که اکثر دانش آموزان در آن مشکل دارند و معمولا در مواجهه با این سوالات بی خیال می شوند و از خیر پاسخگویی با این سوالات می گذرند!! در حالی که خیلی راحت می توان به این سوالات زیر ۲۰ ثانیه جواب داد. اشتباه دانش آموزان در این است که مباحث این فصل را به صورت کلی یاد می گیرند، در حالی که اگر واکنش به واکنش با جزئیات و تحلیل نکات کنکوری یاد گرفته شود مشکل حل می شود…

لذا در این مقاله می خواهم تمامی نکات کنکوری و تحلیلی واکنش تجزیه دی نیتروژن تترااکسید به نیتروژن دی اکسید را به شما دانش آموزان عزیز یاد بدهم…

 

نکات تحلیلی واکنش تجزیه دی نیتروژن تترااکسید

نکته اول: دی نیتروژن تترااکسید و نیتروژن دی اکسید، هر دو به حالت گازی هستند.

نکته دوم: گاز دی نیتروژن تترااکسید بی رنگ و گاز نیتروژن دی اکسید قهوه ای رنگ است.

نکته سوم: چون در واکنش های تعادلی نماد گرما (Q) در سمتی قرار می گیرد که تعداد مولکول های گازی آن کمتر است، به همین خاطر نماد گرما در این واکنش در سمت دی نیتروژن تترااکسید قرار می گیرد.

نکته چهارم: واکنش تجزیه دی نیتروژن تترااکسید به صورت زیر است:

N2O4   +   Q        ۲NO2

نکته پنجم: شکسته شدن پیوند گرماگیر است. به همین خاطر تبدیل هر مول دی نیتروژن تترااکسید به دو مول نیتروژن دی اکسید فرایندی گرماگیر است. لذا گرما در سمت دی نیتروژن تترااکسید قرار می گیرد.

نکته ششم: مولکول گازی نیتروژن دی اکسید دارای ۱۷ الکترون ظرفیتی می باشد و این الکترون فرد بر روی اتم نیتروژن قرار می گیرد. به همین خاطر به آن رادیکال می گوییم و همچنان که می دانیم رادیکال ها بسیار فعال هستند.

نکته هفتم: افزایش دما باعث می شود واکنش در جهت “رفت” پیش برود یعنی تولید نیتروژن دی اکسید بیشتر خواهد شد.

نکته هشتم: کاهش دما باعث می شود واکنش در جهت “برگشت” پیش برود یعنی تولید نیتروژن دی اکسید کمتر خواهد شد.

نکته نهم: با قرار دادن سامانه در آب گرم، نسبت تعداد مولکول های نیتروژن دی اکسید به دی نیتروژن تترااکسید افزایش یافته و سامانه به رنگ قهوه ای پررنگ در می آید.

نکته دهم: با قرار دادن سامانه در آب یخ، نسبت تعداد مولکول های نیتروژن دی اکسید به دی نیتروژن تترااکسید کاهش یافته و سامانه به رنگ قهوه ای کم رنگ در می آید.

نکته یازدهم: با افزایش دما، سرعت هر دو واکنش رفت و برگشت افزایش می یابد ولی میزان افزایش سرعت واکنش رفت بیشتر است و بنابراین ثابت تعادل افزایش یافته و تعادل به سمت راست جابجا خواهد شد. در نتیجه تعداد مولکول های گازی در سامانه افزایش یافته و فشار گاز بیشتر خواهد شد.

نکته دوازدهم: با کاهش دما، سرعت هر دو واکنش رفت و برگشت کاهش می یابد ولی میزان کاهش سرعت واکنش برگشت کمتر است و بنابراین ثابت تعادل کاهش یافته و تعادل به سمت چپ جابجا خواهد شد. در نتیجه تعداد مولکول های گازی در سامانه کاهش یافته و فشار گاز کمتر خواهد شد.

 

دکتر مهدی نباتی

استاد برتر شیمی کنکور ایران

 

دکتر مهدی نباتی مدرس شیمی کنکور و دبیرستان و المپیاد شیمی و متخصص شیمی آلی سنتز و فرمولاسیون دارو و طراحی دارو و محصولات آرایشی بهداشتی
معلم خصوصی رنکینگ ۱ شیمی کنکور و المپیاد شیمی ایران دبیر برند شیمی کنکور ایران معلم برند شیمی کنکور ایران

استاد شیمی کنکور رشت ارومیه کرمانشاه اهواز قم تبریز شیراز کرج اصفهان مشهد تهران همدان زاهدان کرمان یزد اردبیل بندرعباس اراک اسلامشهر زنجان ساری گرگان خرم آباد قزوین سنندج شهریار قدس کاشان ملارد دزفول نیشابور بابل خمینی شهر سبزوار گلستان آمل پاکدشت نجف آباد بروجرد آبادان قرچک بجنورد ورامین بوشهر ساوه قائم شهر بیرجند نسیم شهر سیرجان

تدریس خصوصی حضوری و غیر حضوری شیمی کنکور و المپیاد

مراغه فردیس سمنان شهرکرد بوکان ایلام خوی شاهین شهر ملایر مهاباد سقز بندر ماهشهر رفسنجان گنبد کاووس شاهرود مرودشت کمال شهر جهرم تربت حیدیه مریوان میاندوآب مرند

حتما ببینید

دکتر مهدی نباتی مدرس شیمی کنکور و دبیرستان و المپیاد شیمی و متخصص شیمی آلی سنتز و فرمولاسیون دارو و طراحی دارو و محصولات آرایشی بهداشتی

نکات شیمی کنکوری ترکیبات یونی آنیون های نیترید، آزید، اکسید و پراکسید

آموزش جامع نکات شیمی کنکوری دهم – شیمی پایه دکتر مهدی نباتی – استاد برتر …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه × = 54